Tuesday, January 31

Ulcer atau nama popularnya Mata Ikannnn


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera :)
Apa khabar ? Sihat ? bagus laa kalau sihat , bole baca blog nie sampai habis ;) hehe . tapi kalau ta sihat g makan ubat tao ! tao !

Da lama sal ta post kat blog . da bau kepam daa kat sini . hmm jap ea . .
(spray febreze ~~)


haaaa segar sikit ♥ ♥

Hari nie sal na cerita Tentang Dhia . eh bukan .
tentang Ulcer Mulut . Penah dengar apa itu Ulcer Mulut ? tak pon kalau time sekolah dulu , kawan kawan dan mak mak panggil Mata Ikan .
penah dgr tak ?
kalau tak penah , g Google . hehe . zaman da moden , Google saja sudaaa :D

Ulcer , dalam bahasa melayu nya ialah Ulser , adalah luka di dalam mulut .
Ia kelihatan seperti satu tompokan warna putih . Ulser nie bole jadi byk kali . tapi Ulser akan sembuh dan ta akan meninggalkan parut .
Ulser mulut nie selalu ada kat area pipi , gusi dan lidah . Ulcer bole berlarutan selama 7 hingga 14 hari ( wahhh lama tuuu ! )

sapa sapa pon bole kena Ulcer nie , ta kire la Artis ke , Tukang Masak ke , Pelukis ke mahu pun bibik di rumah sebelah . penyakit nie bole dihadapi oleh mana mana peringkat umur tao .


Perkara yg akan berlaku ketika kehadiran Ulcer dimulut anda

- rasa malas na bercakap

- bole cakap sepatah dua jee ( da parah sgt dah nie !)

- akan hilang selera makan secara tetiba

- bole hilang beberapa kilogram dan nampak kurus (akibat ta makan)

- kalau na makan pon makan makanan yg senang di-consume macam bubur tak pon makanan yg berunsurkan sup atau pon minum je minuman yg berkhasiat seperti Milo sekotak tak pon Ho - Ho - Hoo !

- na makan makanan kegemaran pon da tade mood , if nafsu makan ta dapat di tahan , belasah juga ! tapi nti mengadu kat kawan sebelah
"adoi , sakit nya mulut aku wehh . . tsk tsk . ."

- makan pon secara perlahan-lahan , takot menganggu ketenteraman ulcer di mulut

- time minum air sejuk , terasa ngilu jee ( if ulcer tu dekat dgn area gusi )

- rasa marah yg melampau , jika kawan mencubit pipi secara tiba-tiba

- bila bercakap dalam telefon org lain pon ta faham bahasa anda
( bila ulcer lebih dari satu )

- tidur awal ( time makan malam terpaksa skip )


Sebab apa ulcer terjadi ?

- sebab jangkitan virus , bakteria atau pon fungus

- sebab kecederaan fizikal macam tergigit bibir atau lidah , terketuk gusi pakai berus gigi ( haa tu laa . . laju sgt gosok gigi )

- pengambilan pemakanan yg tidak seimbang seperti yg berada di dalam piramid makanan . Contohnya seperti makanan yg mengandungi Zat Besi , Asid Folik dan Vitamin B12

- Sistem imuniti badan yg lemah

- Allergic

- Radioterapi

- Kimioterapi

- Sebab sebab yg tidak dapat dikenal pasti lagi


Cara-cara na handle

- kena selalu g jumpa doktor gigi

- jangan lupa gosok gigi at least 3 kali sehari . na lagi bagus , once every meal.

- Amalkan pemakanan yg sihat :)

- kalau bole jangan makan makanan yg masam dan pedas


kalau na rawat pula . .


- banyakkan minum air ( 8 gelas satu hari )

- guna ubat Ulcer mulut atau krim tahan sakit (mcm bonjela)

- guna pencuci antiseptik mulut .
kalau na pakai cara tradisional , ma sal ckp kumur air garam ( Perghhhh ! Terbaik ~)
kwn sal ckp , sapu colgate . tade colgate ? mukmin pon bole ~ tade juga ? sapu je laa apa apa ubat gigi apa apa pon bole . janji ubat gigi !

- Makan makanan yg lembut

- Elak makan makanan panas & pedas

AMARAN !!
Jika penyakit didapati lebih dari 14 hari , Segeralah Berjumpa Doktor !


source : cybermedik


nanti sal cerita pasal photo nie pula yee . .

da lama sal ta on fb . na on fb laa kejap :D ahhaha ciao cin ciao ~
love , sal