Sunday, March 11

Onefle , Twofle , Trifle !!

Assalamulaikum . Salam sejahtera . Sal tk tahu la kenapa na buat trifle nie tetiba . first time kot . tgk bahan bahan kat dapur mcm cukup pula utk buat dish nie . dgn berkat kerajinan dan kesungguhan yang ada . . sal pon memulakan experimentnya . .


Bahan - bahan yang anda perlukan :

+ Swiss Roll / Home Made cake
+ satu tin Cocktail
+ satu tin Susu Cair
+ Custard
+ Gula
+ Air
+ sebungkus Keikhlasan Hati 
+ sebakul Kesungguhan dan Kerajinan


 Cake nie sal bake sendiri . vanilla sponge cake .
 ikut instruction belakang kotak sudaaa :)


Ready ? On your mark . . Get set . . GO !!


Cara - cara :


Ohh . Sebelum tu . Sal na bg tau . Sal buat double layer . Takot anda semua confuse sbb tgk sal ulang instruction yg sama . 

Sila abaikan (my style) steps if na buat one layer je kayh :)

ehee . okay . kita teruskan ye . .


1 . Potong kek kepada dua bahagian . Kalau pkai swiss roll , potong 12 keping

2 . Letak dalam bekas yang lutsinar ( nti nampak cantik bila da siap :D )

3 . Letak half cocktail dgn air jus skali bg cake tu lembab skit 

Kemudian . .

4 . Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan 1 setengah tin air ( pakai je tin tadi , senang na measure )

5 . Masukkan 5 sudu besar tepung kastard ke dalam campuran susu dan air tadi . 

6 . then masuk pula 5 sudu besar gula ( kurangkan if ta nak manis sgt , if guna swiss roll tu kan da manis , gunakan lah kepandaian anda dalam membajetkan penggunaan gula di sini )

7 . Kacau semua bahan tadi sehingga larut ( jangan letak atas api dulu tao ! )

8 .  da larut ? Make sure custard ta berketul yea . Then bole la letak atas api yang kuat . kacau dlm 10 minit mcm tu . .

9 . Then slow-kan api anda . terus mengacau sslm 45 minit . ye ! 45 minit ye puan puan dan tuang tuang . . ( sal google resipi nie . sal ta ikut detail sgt . sal ikut sedap sal je na buat mcm mana haha . sendiri masak an , sendiri punya style laaa huhu )


10 .  Matikan api dan tuangkan mixture tadi ke atas kek yg da disusun tadi . lemaskan mereka ! Muahhhaahaa ! ehem !  I mean biar kek tenggelam . .


 

11 . (my style) Letak cocktail lagi ( jgn bg habis . . )

12 . (my style) Letak the other half cake 

13 . (my style) Letak semua cocktail yang tinggal dgn air jus ( kasi hbes ) bg cake tu lembab

14 . (my style) Repeat step 4 - step 10 . .

Selepas itu . .

15 . biarkn sejuk jap . .

16 . tabur cocktail atas trifle yg separuh siap tadi

17 . Larutkn jelly dalam 400ml air panas . ta perlu masak atas dapur .

18 . Then tuangkan atas trifle yg separuh siap tadi

 
19 . Biar dia sejuk jap , then letak dalam freezer . 

20 . Bila da sejuk ,  tunggu apa lagi ? Dig in !!
bole dihidangkan bersama whip cream :) 


kalau buat style sal , bekas nie mmg tak muat utk final touch ( jelly ) 
better guna bekas yg agak tinggi supaya jelly ta melimpah limpah ke ladang gandum dan Poof ! Jadi lah koko crunch !


Esoknya , sal buat lagi sekali . tapi sal replace cake tu dgn swiss roll . 



sal na tengok perbezaan dia . na tgk respon orang . 

Abang sal cakap dia lagi suka the first one , sbb texture cake yg sal bake tu sesuai digandingkan dgn cocktail dan custard . tapi yg second attempt tu ta berapa  best sgt , sbb swiss roll tuu terlalu soft , ta dapat rasa kewujudan swiss roll di dalam trifle tersebut . huhu . terbangga pula time abg sal ckp mcm tuuu hahahaa . . hewhew . . okay dah cukup !

 Hope anda semua enjoy :) dan dapat ilham dari resipi sal hehe 
thanks sudi membaca 

love , sal

2 comments

1:28 PM, March 27, 2012

waaa sedap nye....pandai erk sal wat..huhu..lehhh mintak sal wat kat zyra lak t hehehe

2:25 PM, April 17, 2012

@ezyra daniel bolehhhh C: tade masalah la dear

Post a Comment