Sunday, April 1

Perkara yang Tragis menimpa diriku sepanjang bulan lepas dan awal bulan Mac - PART TWO



Ini kisah sal yang lalu . Banyak perkara yang mengejutkan sal berlaku sepanjang bulan lepas dan awal bulan Mac . Banyak perkara yang menimpa individu individu yg berada di sekeliling sal , yg sal sayang . mari sal ceritakan satu - persatu . .

1. Pada hari terakhir sal practical . sal di layan mesra oleh semua staff . bos buat majlis makan makan after meeting dan diselitkan sekali ucapan ucapan istimewa dari mereka semua :') tsk tsk . . ouh sungguh terharu . . Diakhiri dgn majlis  penyampaian hadiah . dan sal merancang utk mengadakan photoshoot pada petang nya . . sungguh bahagia rasanya di hari akhirku sebagai seorang pelajar practical nie .

-- sal qeela & eyka baru je balek dari menghiburkan diri time waktu lunch . setapak langkah masuk ke office , sume staff pandang sal . Sal tertanya-tanya . kenapa nie ? apa yang tak kena kat muka aku ? sal bermonologue. 

Then bos tya , " eh ? awak buat apa kat sini ? " .
Sal da pelik . dan mula buat muka pelik . " ea ? kenapa bos ? "  
bos pon buat muka pelik , " Jiran awak meninggal , awak tak tau ke ? "
 staf staf lain pon mula bersuara , " Jiran sebelah rumah kau sal ! "
 " Kau tak tau lagi ke sal ? " " Tadi time lunch diorg buat announcement "
Sal terus ternganga dan terkedu . " haa . siapa ? " 
Masih timbul tanda tanya dalam fikiranku .
ada suara yang menyambung " cuba call mak kau sal . . "
Sal mengangguk . Lalu terus mencapai phone yang berada di dalam bag di atas meja .
Contacts 'My Home' terus di call . . tuttt tutttt . . tuttt tuttt . .

Mama angkat , " Hello Assalamualaikum , "
dengan otakku yang bercelaru , terus bertanya
" ma , nga buat apa tu ? na tya nie . . betul ke jiran sebelah kite meninggal ? "
mama menjawab dgn rushingnya
" ma na g surau la ney , suami cik ida meninggal , pakcik khairuddin "
sal mcm ta brp igt sgt sapa pakcik khairuddin tu
" haaa ? pakcik khairuddin yg mana ney ma ? "
ma balas , "nti balek ma bg tahu" 
sal tanya " ma , sima kena pegi ke ? "
ma balas , " adik na dtg bole jee "
"okay okay " sal reply " nti sima call balek kay , bye ma "
" Okay , Assalamualaikum " , ujar ma .
" Waalaikumsalam " , balas sal .

sal terus letak phone . dan masih tertanya-tanya , siapakah yang arwah . .







Tiba tiba , " sal , na ikut acik g surau tak , lawat jenazah ? "
" bole ke cik ? "
" apsal pula tak bole , jum lahh . "
" okay cik " sal rasa mcm jantung sal dah jatuh ke lantai time tu .

----------------------------------------

Sesudah berhentinya kereta makcik yg sal tumpang tadi di depan surau sec 2 ,
kelihatan surau di penuhi saudara mara , rakan rakan dan taulan ..
sal dgn tidak ragu ragu melangkah masuk ke perkarangan masjid
terserempak kawan lama sal , jun . sal terus salam dan peluk dia mesra .
sal terus bertanya " jun , apa cerita weh ? aku terkejot laaa . "
ekspresi jun jelas menunjukkan yang dia juga terkejot akan khabar berita nie 
" aku pon nga terkejot nie . . "
" . . ayah ah chong (nick name zul) . . "
" HUHHH ?? ayah zul ?? " , " Innalillahiwainnailaihirrojiun "

Kami senasib . . Kami redha dgn apa yg terjadi .
Allah lebih menyayangi ayah kami .
Al-Fatihah utk En Khairuddin .
Al-Fatihah utk ayah Jun .
Al-Fatihah utk abah . .

Kita perlu redha akan ketentuanNya . Walaupun kita meratapi akan pemergian arwah . .
Kita perlu tabah . tabah dan terus tabah !

Pernah satu msa dahulu terjadi kat sal . Time tu nga baca yassin utk majlis tahlil abah . tiba tiba air mata turun ta henti henti , bacaan yassin sal terus tersekat sekat . datanglah cousin sal . lalu terus memeluk sal . Cousin sal ckp , " shima ta bole mcm nie . . nti susah abah na pergi dgn tenang . . shima kena kuat . Hidup mesti diteruskan . shima doakan utk abah . okay ? " sal terus terdiam bila dgr cousin sal ckp mcm nie . sal kesian kat abah . sal doakan abah berada di syurga Allah dan di tempatkan di kalangan org org yang beriman :') adik sayang abah !!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TO BE CONTINUE . .