Sunday, April 8

Perkara yang Tragis menimpa diriku sepanjang bulan lepas dan awal bulan Mac - PART THREE




A week after practical . two weeks after practical . three . . okay ! enough ! stop with counting weeks . 10:32 in the morning - just doing my chores at home . eyka and qila usually having brunch with me at this time ..

Oh i missed both of them !!
Need to contact my ayangggs :))

Sal dapat tau mak aqilah sakit . terus sal text dia . tanya khabar . ingin tahu perkembangan .

_________________________________________________________________________________

     ( 5th March )

21:47 pm
Sal, mak i masuk hospital smc. Kemungkinan usus tersimpul. Esok buat city scan


     ( 6th March )

22:32 pm
Buat masa ni okey sikit . Tapi doc still tak bagi makan lagi.  Masuk air je
Malam i jaga . Siang ayah n abang . Gilir gillir. I tak boleh cuti lama lama


     ( 11th March )

14:16 pm
Much better. Tapi dia still rasa sakit kat perut . Dia still kena makan bubur je n sup .


     ( 13th March ) 

20:53 pm
Sal . My mum operation right now. Please doakan agar semuanya selamat dan berjalan lancar.

- Sal terbaca post baru qila

     (14th March )

08:26 am
Sorry late reply. My mum dah selesai operation jam 11.45mlm. Tapi sekarang masih belum sedar n keadaan pun belum stabil. Nurse pantau 24 jam.

13:32 pm (sal's reply)
Sorry dear I ta dapat datang tadi . Kereta penuh . I wakilkan my mum je . I harap you tabah menghadapi semua  nie . I tau you kuat ! anythg text kayh dear .

14:34 pm
Mak dah tak ada

____________________________

Sal terkejot lepas baca text dia . Cepat cepat sal bg tau mama . Time tu ma baru je balek dari melawat mak qila , dalam setengah jam mcm tu . Lepas sal bagi tahu , ma terus terduduk dan meletakkan tangan ke dada akibat terkejut . ma terus beristighfar . 2 min lepas tu ma bangun dan g mencapai phone dan call sume jiran terdekat .

Itu lah text terakhir dari qila yg sal terima . Sal terus call dia . banyak kali sal call . tapi dia ta jawab . sal harap dia kuat semangat time nie . sal dapat rasa apa yg dia rasa . sebak sangat . .

Sal call eyka . Eyka baru je lepas dgr annoucement ttg apa yg terjadi . sal terkedu sebentar , ta bole na cakap dgn eyka . eyka ckp nti dia datang melawat . kami harap qila tabah menghadapi dugaan Allah ini . Kami sentiasa ada utk bg semangat kepada dia . kami harap dia kuat . . 

Arwah ibu qila masih di hospital . late petang mcm tu baru sampai van dari hospital . 
sal datang melawat pada petang tu . rumah qila ramai sangat orang datang . orang keluar masuk silih berganti membacakan kalimah Allah . 

Sal ada mention yang sal takot akan kematian bukan ? sal bukan takot akan kematian sal sendiri malah sal juga takot akan kematian org lain . sal takot tgk mayat . sal takot g kubur . tapi sejak abah da tade nie , sal rasa berani sikit . tapi kalau ada org yg takot takot kan sal , mmg terketar juga la .

Bismillahirrahminirrahim . itulah ayat yg sal ucap bila sal masuk je rumah qila . sal da prepare fizikal & mental , supaya perkara buruk tidak berlaku . sal masuk . sal duduk tepi dinding . dan mula membaca yassin utk disedekahkan kepada ibu qila . sal tgk je qila . qila duduk di sebelah jenazah ibu nya . sal rasa anda semua tau mcm mana keadaannya time tu . sal ubah tempat , sal duduk sebelah qila . dan terus membaca . sal ta bole tahan rasa sebak bila baca yassin . sal dpt rasa perasaan yg sama time kenduri tahlil abah . setiap kepulangan tetamu tetamu yg datang buat sal menangis . sebab setiap tetamu yg pulang akan membuka kain yang menutupi wajah ibu qila sebagai penghormatan terakhir . .

-- Jenazah akan dikebumikan esok pagi kerana menunggu kepulangan along dari sabah . sal dapat lihat mata jenazah belum tertutup rapat . qila berulang kali mencuba utk menutup mata ibunya tapi terbuka semula .

Esok pagi nya . sal ta sempat g solat jenazah akibat tido lambat mlm semalam . rugi betul !
ma dah kejot dah pagi tu . lepas solat subuh sal tido balek . atoyai ~

-- ma cakap mata mak qila tertutup rapat . mungkin sebab kepulangan along . Cik Timah (jiran sal , ibu kepada faiezah) turut serta dalam proses pengurusan jenazah . Cik Timah ckp tubuh jenazah sangat lembut masa dimandikan . memang tidak dinafikan , arwah adalah insan yang rajin beribadat dan membaca al-Quran .

Setelah semua urusan selesai .  .

. . sal ta bole na cerita lgi . Sal rasa da panjang sangat sal cerita nie . .
T.T

Apa apa pun . .

(qila in the red scarf . eyka is beside her)

Sal bangga dapat kawan macam Aqilah . sebab sal nampak dia sangat tabah menghadapi segalanya . Ta mcm sal dulu , berminggu juga laa na recovered back . 
Sal sangat bangga la dpt kawan mcm kau Aqilah !!

p/s beberapa minggu lepas tu , qila update blog dia . .

love , sal