Tuesday, January 31

Ulcer atau nama popularnya Mata Ikannnn


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera :)
Apa khabar ? Sihat ? bagus laa kalau sihat , bole baca blog nie sampai habis ;) hehe . tapi kalau ta sihat g makan ubat tao ! tao !

Da lama sal ta post kat blog . da bau kepam daa kat sini . hmm jap ea . .
(spray febreze ~~)


haaaa segar sikit ♥ ♥

Hari nie sal na cerita Tentang Dhia . eh bukan .
tentang Ulcer Mulut . Penah dengar apa itu Ulcer Mulut ? tak pon kalau time sekolah dulu , kawan kawan dan mak mak panggil Mata Ikan .
penah dgr tak ?
kalau tak penah , g Google . hehe . zaman da moden , Google saja sudaaa :D

Ulcer , dalam bahasa melayu nya ialah Ulser , adalah luka di dalam mulut .
Ia kelihatan seperti satu tompokan warna putih . Ulser nie bole jadi byk kali . tapi Ulser akan sembuh dan ta akan meninggalkan parut .
Ulser mulut nie selalu ada kat area pipi , gusi dan lidah . Ulcer bole berlarutan selama 7 hingga 14 hari ( wahhh lama tuuu ! )

sapa sapa pon bole kena Ulcer nie , ta kire la Artis ke , Tukang Masak ke , Pelukis ke mahu pun bibik di rumah sebelah . penyakit nie bole dihadapi oleh mana mana peringkat umur tao .


Perkara yg akan berlaku ketika kehadiran Ulcer dimulut anda

- rasa malas na bercakap

- bole cakap sepatah dua jee ( da parah sgt dah nie !)

- akan hilang selera makan secara tetiba

- bole hilang beberapa kilogram dan nampak kurus (akibat ta makan)

- kalau na makan pon makan makanan yg senang di-consume macam bubur tak pon makanan yg berunsurkan sup atau pon minum je minuman yg berkhasiat seperti Milo sekotak tak pon Ho - Ho - Hoo !

- na makan makanan kegemaran pon da tade mood , if nafsu makan ta dapat di tahan , belasah juga ! tapi nti mengadu kat kawan sebelah
"adoi , sakit nya mulut aku wehh . . tsk tsk . ."

- makan pon secara perlahan-lahan , takot menganggu ketenteraman ulcer di mulut

- time minum air sejuk , terasa ngilu jee ( if ulcer tu dekat dgn area gusi )

- rasa marah yg melampau , jika kawan mencubit pipi secara tiba-tiba

- bila bercakap dalam telefon org lain pon ta faham bahasa anda
( bila ulcer lebih dari satu )

- tidur awal ( time makan malam terpaksa skip )


Sebab apa ulcer terjadi ?

- sebab jangkitan virus , bakteria atau pon fungus

- sebab kecederaan fizikal macam tergigit bibir atau lidah , terketuk gusi pakai berus gigi ( haa tu laa . . laju sgt gosok gigi )

- pengambilan pemakanan yg tidak seimbang seperti yg berada di dalam piramid makanan . Contohnya seperti makanan yg mengandungi Zat Besi , Asid Folik dan Vitamin B12

- Sistem imuniti badan yg lemah

- Allergic

- Radioterapi

- Kimioterapi

- Sebab sebab yg tidak dapat dikenal pasti lagi


Cara-cara na handle

- kena selalu g jumpa doktor gigi

- jangan lupa gosok gigi at least 3 kali sehari . na lagi bagus , once every meal.

- Amalkan pemakanan yg sihat :)

- kalau bole jangan makan makanan yg masam dan pedas


kalau na rawat pula . .


- banyakkan minum air ( 8 gelas satu hari )

- guna ubat Ulcer mulut atau krim tahan sakit (mcm bonjela)

- guna pencuci antiseptik mulut .
kalau na pakai cara tradisional , ma sal ckp kumur air garam ( Perghhhh ! Terbaik ~)
kwn sal ckp , sapu colgate . tade colgate ? mukmin pon bole ~ tade juga ? sapu je laa apa apa ubat gigi apa apa pon bole . janji ubat gigi !

- Makan makanan yg lembut

- Elak makan makanan panas & pedas

AMARAN !!
Jika penyakit didapati lebih dari 14 hari , Segeralah Berjumpa Doktor !


source : cybermedik


nanti sal cerita pasal photo nie pula yee . .

da lama sal ta on fb . na on fb laa kejap :D ahhaha ciao cin ciao ~
love , sal

Saturday, January 21

Satu hari dgn mama :)


Assalamualaikum . Salam Satu Malaysia !!

hari rabu . amik cuti atas urusan yg tertentu pada belah pagi . free pada petang nya . out dgn mama jap :) drop kt Giant SACC , shop for goods .


tengah happy shopping an , tetiba sal nampak niee . . penuh kat satu side kat rak Giant tuuu . .













Kimchi Ramyunnn !! waaaaaaaaaaaaa :DD
(muka gembira gila time tengok benda benda niee )


eeeee sedapnya tengok niee . teringat kat nobita dia suka makan nie . .


tapi annnn . .
sedih betul bila
tade satu pon yg ada tanda Halal yg real punyaaa mcm niee
:'( sob sob . . so sal terpaksa ucapkan bye byeee kat semua photo photo di atas . .


besaaa punyaaa ~

Both nie je Logo Halal yg betul punyaa . yg lain tuu korang abaikan , sebab yg lain tu tak disahkan oleh Jakim dan ta menjamin masa depan yang cemerlang .
so lupakan niat anda utk beli makanan tersebut atau makan makan di restoran itu .

perjalanan di teruskan . .


haishh tgk maggi maggi niee , teringat kat uzmira & azmyraaa haha :)


pastu mama suruh amik nie , sal tengok . . lama gila sal diri kat situ . . sal tak tau na amik yg mana satu . . banyak jenis kot pasta niee . .
ada Spaghetti , Angel Hair , Vermicelli , Linguine ( mcm nama hero dlm Ratatouile tu jee an ? ) . . Fettucine .

last last ma cakap . amik yg tuuu ! haaa yg tuuu !
ohhhh okay maaa :D

dah settle shopping , jum balekkk ~~

post hari ini sal akhiri dgn serangkap pantun . sila baca ye kawan kawan :D

(khas utk kawan kawan yg menyambut nyaa)

jalan jalan di Giant sampai lemau
jumpa banyaknya ramyunn woww
atas meja penuh buah limau
Gong Xi Fa Cai meow meow

love , sal

Tuesday, January 17

Tako Tao Tao Tao


sesedap namanyaa :))

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera .
hanya post yg pendek hari ini (tu je yg sempat pon ehee)

penah nampak ta kat mana mana ?

sudah menjadi kebiasaan , sal dengan makanan memang ta dapat dipisahkan . . setiap masa na makan . mana ta gem gem ehee . . macam sal dgn phone dan camera . mati je kalau dua dua tu tade . .

haa kalau jalan jalan kat sunway pyramid , ta sah kalau ta beli nieee . suka sangat makan nieee . . weeee :)

theres four flavours to choose from :)
Chicken & Cheese , Prawn , Unagi

& nie flavour yg paling best !! Mr Octo !!


tambah lagi 50sen kalau na tambah bahan bahan dia atas kayh

nyummm ! nyummm !

bole dapatkan di sunway piramid berhampiran andaaa :D
terletak di food court Jusco & bersebelahan dgn Cup Bon or Cup a Bon . . haa something like tht laa

love , sal

Monday, January 16

(cont) Se-ko-lah Memandu

Mari sambung cerita tentang sekolah memandu . eheee .
Sal amik class every week since sal practical , weekend je sal freee . So , either sat or sun je sal bole spend time di Metro Driving Academy . Usually sal akan booked on sunday , sbb saturday tu na rest jap , da penat bekerja laa katakann weeeee ~

Sal amik lesen kereta + motor , sal amik lesen motor tu bukannya apa . . incase of emergency ke kan , mcm barang dapur habis na pkai urgent ke tak pon ma injured ke kann merempit laa hantar ma g hospital naik moto . betul tak ? hehe  



So now sal da attend both theory classes and now im waiting for my L laaa haaa then bole laa book untuk kelas amali pulaaaaa :D itu je kot na cerita pasal nieee . kbyee !


love , sal

Sunday, January 15

From zero to HERO

Manusia in this 21st century da tade hati perut ke ? sanggup buat mcm nie an ? ta kesian ke tengok hamba Allah dijadikan sebegini rupa ? are you insane ? Kasihani la diaa . dia pon makhluk Allah jugaaa . .

menangis sal tengok vid nie . kalau ada cerita dlm mag or paper ke ttg Hero nie mesti sal sedih . nasib baik ada encik yg baik hati amik Hero dan bela dia :) Allah je yg bole balas jasa baik encik .



sal harap org yg buat Hero mcm nie , insaf lah dan segera bertaubat . Amin .


love , sal

video yg bakal buat anda ternganga sebentar



and this one Susan Boyle

Saturday, January 14

Aku gila dgn benda nie

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia :)

(tiada intoduction , nampak sangat kelamkabut nyaa -.-' sighh)

Kadang kadang , kawan kawan nampak sal mcm busy je an ?
kalau dalam bilik mengadap lappy di posisi meja study , atas meja , atas katil , bawah katil tuu . nampak mcm budak skema , rajin study je an ? semua hanya lakonan semata-mata hehe

Anda semua telah tertipu wahhahahaa

tapi tade laa sampai sal lupa menunaikan kewajipan & amanah yg ma bagi :)

sal just layan korean show niee . .

biasa tengok kad serupa nie ta ?

ji hyo yang cun , cuteeee jeeventho she take part dalam running man

kalau time time sedih tuu , bole laa tgk show nie . nie kira heart-break show laa . ahaa mmg korang bakal tade suara after tgk show nie hahaa
kalau anda na tengok juga . cara cara nya adalah seperti berikut .

First

Like page nie
RUNNING MAN

Seterusnya

klik link nie ,
Running Man (Eng Sub)

choose link yg anda minati (mulakan dgn episode 1, baru anda faham jalan ceritanya),
copy & paste pada kotak di atas dan
selamat menonton :)

p/s da dapat tengok tu , jangan sampai lupa dunia sebenar anda sudaa laa


love , sal

Friday, January 13

Cut The Rope bole ganti Angry Bird :)

CUT THE ROPE !!!

sangat adoooooorableee :)) di cipta untuk menghilangkan bosan anda !

you guys akan jumpa Om Nom niee depan rumah lepas anda habis settle selesai sume level game niee okayh itu tipu !


this is super nice game . give it a try :)
sapa ada iPhone lagi best !



behind the scene of Om Nom ,




hit the link => OM NOM

Tuesday, January 10

Sunday, January 1

cara cara mengikat tali kasut anda


ikat tali kasut malam malam ta ke gilaa . . bukan na g sekolah pon esok !
ehee saje na tukar style cara ikat tali kasut :)
da bosan daa buat style mcm display kat kedai je ann
da masuk tahun 2012 ann kena buat perubahan sikit huhu

ney style riding bow & lattice

haa kat bawah nie mcm mcm style adaaaaa baca dgn penuh kegembiraan !
jadi , mari ikat tali kasut ramai ramai !! yippee ! yippeee !

ladder

zipper

double back

loop back

bushwalk

riding bow

display

lattice

dah dapat ilham na ikat tali kasut mcm mana ?
selamat mengikat tali kasut ^-^

source : Cisdel si Lembu Comel :)

love , sal