Wednesday, March 28

When Enthusiastic in the Curiousity to Taste Korean Food is striking!


 Assalamualaikum and The Very Good Morning bebeh . .

no intro for short post :)




What do you expect from a cup of Ramen ?
can get two ticket to paris after enjoy them ?
full of happiness ? have the 3 surprises like kinder joy ?


Kimchi Ramen ?
How does it taste ?
Is it niceee ?


# It taste a little like tomyam
# Sometimes it taste like Asian Food too , tapi ta tau la dish yg mana satu -_- err confuse
# Mmm mcm asam pedas pon ada . .
# A combination of noodle and cabbage with sprinkles of pepper (from my perspctv)
# Don't know how to describe the taste actually . kinda spicy . . tp sedap !
# Have a unique taste . apa apa pun , I Likeee ! 


 berasap-rasap phew phew ~







# The most important thing is dia ada tanda Halal woahhhh :D




[ Kimchi is actually . .]


+ The -- kobis / radish / timun + variety seasoning then diperap .
+ Usually korean people eat kimchi with rice . 
They'll mix them well with rice or take the side dish for wraps .
+ Kimchi is also a main ingredient for many popular Korean dishes 



Overall,

The taste of Kimchi Ramen was not so bad :) untuk penggemar makanan korea di luar sana , i suggest that you should try this mi segera !  Then, tell me how does it taste okay ?

My tongue can't detect what does it taste actually , there's a command that being transfer from the taste of the tongue to my brain , but I can't figure it out -_-'' hadoi .. ( weh jangan mengeluh ! dosaaaa ! )


p/s , if mama tauuu sal makan mi segera nie . .  Maka ! Tamatlah riwayat aku ! erk ! 
Kak zana . . kak zana jangan bagi tau kat ma tao . hehe . . nti tade la lagi cerita pasal makanan kat blog neyhhh . . wuuuuu . . huhu . .

love , sal

A day with my best-long-time-no-see-ex-roomate ever


A journey that takes about 3 hours by riding the Plusliner bus is totally worth it , i guess . Enjoying the scenery . all the way from Shah Alam to Sri Iskandar , but only this photo that i sempat to grab from my camera . errr . (krekk krekk bunyi cengkerik)


a beautiful night indeed . 

The mirror of the bus is sooooooo wide you know , so i can enjoy the scenery from the inside , peacefully . I can see the moon from the inside of the bus too .
It's sooooo BE-AU-TI-FUL !  I feel so grateful , that i still can watch this with my own eyes . Syukur Alhamdulillah :)
Allah create such a beautiful world for us to see , to feel , to wonder , to be grateful, to realize, to experiment , to experience , to explore and to love . .

On the next day . I plan to spend my time with my ex-roomate , azmyra :) 
aww miss her alot !!









 my favourite ^-^



I've learn alot from her about life.  She always talk about motivation and slip it into our life story. 

Yesterday , She teach me how to save the money very well .

Actually i want to buy a pair of jeans yesterday , but she brainwashed me for a moment , she said " sal , you betul betul perlu ke benda ney ? " 
i was like " errr . . " 
then she continued , " better you fikir betul betul . kat rumah you banyak lagi jeans kan ? still okay lagi kan ? jangan membazir la sal . think about your future . even yg lama pon , you just need to mix and match je dear .. " 

Then she starting to mention about my mom . . and Im starting to shed my tears T.T ouhh I can't stand at this kind of situation . . 

Then i think carefully . I took a deep breath . Then i realized , what she said just now is right . Totally right ! I don't need that thing . That was just my kemahuan , not keperluan . Need to know how to differentiate between wants and needs . Remind to self !

Thanks for the words azmyra :') love yaaa !!

Thanks for spend your time to read this post :)

love , sal

Tuesday, March 27

Perkara yang Tragis menimpa diriku sepanjang bulan lepas dan awal bulan Mac - PART ONE




Mukadimah hari nie panjng sikit . tapi sal rasa panjang byk lah .
Mari kita mulakan dgn Bismillahirrahmanirrahim . .



Hidup nie mcm roda , kadang kadang kita berada di atas , dan kadang kadang kita berada di bawah . Pelbagai perkara yang terjadi dalam hidup kita seharian , sehingga sampai satu masa kita da ta bole na kawal dan mula hilang arah , dan akhirnya , lutut jatuh ke tanah , tanda putus asa . Macam macam cara Allah uji kita supaya kita lebih kuat beribadat kepadaNya . . supaya kita balek ke pangkal jalan . Dia masih bagi kita masa untuk bertaubat . . Alhamdulillah . Dia masih bagi kita bernafas . Dia masih bg kita tgk bulan tersenyum di atas sana . .

Ya Allah , kuatkanlah iman hamba hambaMu ini . . Kenapa aku masih takut akan kematian ? aku takut bila tiba nya waktu pagi , tiba tiba degupan jantung ku suda tiada lagi . keluarga , saudara mara serta rakan dan taulan mengelilingi tubuh ku yang kaku dan dibacakan ayat ayat suciMu . .


Apa yang aku dah buat sepanjang umur aku kat dunia nie ?
Pernahkah aku melawan ibu bapa ku ?
aku rasa aku pernah . dan dah banyak kali aku buat .
Selalukah aku meninggalkan kewajipan ku ? ada juga . kadang kadang lalai dgn duniawi  . teruk betul -_-

Sebagai seorang manusia , sal ta pernah lari dari kesilapan . Jika menggunakan fikiran kita yg masih waras , mungkin timbul rasa untuk bertaubat kepadaNya . . setelah sudah banyak kita lihat tanda tanda kiamat berlaku . tidak dinafikan lagi jika hari di mana semua makhluk berkumpul di padang mahsyar akan tiba tidak lama lagi . Setelah banyak perkara yg kita lakukan yang menghitamkan hati kita , kita buat tak tahu je , kita buat dekkk je , sedangkan kita dah berada di akhir zaman . .

sedarkah anda ? did you realize ? don't you feel it ?

Hari itu akan tiba , bila bila masa . diluar kawalan kita , 
itu semua kuasa Allah yang maha Esa . .




Sal bukan na ceramah pagi pagi nie . Tapi sal nampak banyak perkara in this 21st century da buat kita banyak terpesong dan cenderung untuk melakukan perkara yg Allah tidak suka .

Kita masih bertuah kerana hidup kita lengkap . Ada ibu dan ayah . Ada abang kakak dan adik . Ada kawan kawan di sekeliling yang sentiasa support kita . Ada rumah yang selesa . dan mcm mcm lagi . . Tapi malangnya ada diantara kita di saat ini melalui waktu waktu yang sukar . kehilangan ibu bapa . dibuang kerja . syarikat muflis . papa kedana . tade duit na beli makanan . kebuluran . mempunyai penyakit yang kronik dan mcm mcm lagi . .


Bersyukurlah . Bersyukurlah dengan apa yang Allah beri pada kita . Ucapkanlah Alhamdulillah .  bertaubat lah segera kepada Allah , kadang kadang kita ta perasan apa kesalahan yang kita dah lakukan . Tapi takpe . Jangan pening kepala . Allah tu maha adil , Allah masih bagi kita masa . Segera lah bersujud kepadaNya, kerana pintu taubat masih dibuka . gunakan lah masa yang diberikan dgn sebaiknya .

Tapi . . Jika anda enggan berbuat sedemikian . .

Jangan menyesal di kemudian hari . Di hari perhitungan kelak , Jangan lah pula nti kita menahan , merayu dan menarik ibu bapa kita yang menuju ke syurga , sedangkan kita diheret ke neraka setelah kita melakukan perkara yang mungkar . ibu bapa kita sudah didik kita dgn cara yang baik , tapi kita yang tak nak ikut . Na buat lagu mano ?


Jadi , kalau boleh . .
Luangkanlah sedikit masa anda untuk menghadirkan diri ke majlis majlis ilmu , dekatkan diri anda dgn Allah . Allah sayang hamba hambaNya yang mencari ilmu untuk akhirat kelak :)
p/s Kalau nak tau . gadis gadis sekalian , Allah lah boyfriend yang terbaik untuk kita mengadu sebarang masalah :) ta payah na topup bagai . hanya bersujud kepadanya . Mudah bukan ?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TO BE CONTINUE . .

Friday, March 23

Orang lain busy dgn final , aku busy dgn practical's presentation ++ fuhh

sal been busy for the time being . shes now doing her final report for her industrial practical . currently missing to kitchen , searching for some snacks huhu . .
(selepas meneguk segelas susu dan biskut krim krek krek krekers)
fuhhh da lama da rasanya ta update blog an ?
manyak sebok wohhhhhhh . banyak cerita mahu cerita . tapi bukan ini masanya . nti sal share pada masa akan datang ye ?

kat post nie sal na ckp sikit je .

Sekarang ni musim student universiti busy dgn final paper , presentation dan final assignments . Time time mcm nie laa rasa stress semacam . Mengamuk tak tentu pasal . hilang selera makan . Diri ta terurus lalu menjadi kurus . 

teringat time sal kat kolej dulu (try imagine)
+ Time study week , bertungkus-lumus study dari chapter satu . . kadang kadang sampai lupa tido dan lupa makan -_-' akibat terlalu khusyuk study . . nak jadi budak cemerlang kannn memang cenggitu huhu . 

+ Haa Time time mcm nie laaa meja study bersepah gila . . Bersepah tahap tongkang pecah ~~ uish bersepah tahap kritikal wehhh . . serious waa cakap . .


. . dan dinding dinding yg berdekatan akan menjadi mangsa tampalan kertas nota revision dan formula . 


+ Time time macam nie la semua jenama kopi laris di pasaran ! Pagi petang siang malam ta berenggang dengan kopi (na overnite stay up punya pasal)
If ta dapat coffee kopi ,  bole jadi sawan dalam sehari tu . Tu diaaa hebatnya kuasa secawan kopi ! INGAT ADIK ADIK ! : perangai ini sangat tidak bagus okayh . tido yang cukup amatlah penting untuk badan yang sihat dan tulang yang kuat ! ( eh eh ! mcm iklan susu pula )


+ Time time mcm nie la pon rindu family . . na ceritera dgn mama , shopping dgn mama , rasa na makan masakan mama :(
banyak songeh kau la kan salimah , sebelum nie tade pula mcm tu , biasa jee . time time mcm nie laaa tragedi oktober berlaku lagi . . . time time mcm nie laa tgk photo family , buka photo folder " Family " kt lappy . . hewhew . . ahai ~ rindu rindu ~ tetiba pula rindu kat abah . . mmg tetiba banjir laa bilik tu kann . . 


+ Drama sungguh laaa Time time mcm nieee ~

p/s Terima Kasih kepada anda yg sanggup menemankan saya time study :)
im very sorry for being such a troublemaker & sorry for wasting your time . I owe you an apology . .
. . sal na sambung buat kerja nie . . jumpa lagi kay ? Assalamulaikum :)




Sunday, March 11

Onefle , Twofle , Trifle !!

Assalamulaikum . Salam sejahtera . Sal tk tahu la kenapa na buat trifle nie tetiba . first time kot . tgk bahan bahan kat dapur mcm cukup pula utk buat dish nie . dgn berkat kerajinan dan kesungguhan yang ada . . sal pon memulakan experimentnya . .


Bahan - bahan yang anda perlukan :

+ Swiss Roll / Home Made cake
+ satu tin Cocktail
+ satu tin Susu Cair
+ Custard
+ Gula
+ Air
+ sebungkus Keikhlasan Hati 
+ sebakul Kesungguhan dan Kerajinan


 Cake nie sal bake sendiri . vanilla sponge cake .
 ikut instruction belakang kotak sudaaa :)


Ready ? On your mark . . Get set . . GO !!


Cara - cara :


Ohh . Sebelum tu . Sal na bg tau . Sal buat double layer . Takot anda semua confuse sbb tgk sal ulang instruction yg sama . 

Sila abaikan (my style) steps if na buat one layer je kayh :)

ehee . okay . kita teruskan ye . .


1 . Potong kek kepada dua bahagian . Kalau pkai swiss roll , potong 12 keping

2 . Letak dalam bekas yang lutsinar ( nti nampak cantik bila da siap :D )

3 . Letak half cocktail dgn air jus skali bg cake tu lembab skit 

Kemudian . .

4 . Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan 1 setengah tin air ( pakai je tin tadi , senang na measure )

5 . Masukkan 5 sudu besar tepung kastard ke dalam campuran susu dan air tadi . 

6 . then masuk pula 5 sudu besar gula ( kurangkan if ta nak manis sgt , if guna swiss roll tu kan da manis , gunakan lah kepandaian anda dalam membajetkan penggunaan gula di sini )

7 . Kacau semua bahan tadi sehingga larut ( jangan letak atas api dulu tao ! )

8 .  da larut ? Make sure custard ta berketul yea . Then bole la letak atas api yang kuat . kacau dlm 10 minit mcm tu . .

9 . Then slow-kan api anda . terus mengacau sslm 45 minit . ye ! 45 minit ye puan puan dan tuang tuang . . ( sal google resipi nie . sal ta ikut detail sgt . sal ikut sedap sal je na buat mcm mana haha . sendiri masak an , sendiri punya style laaa huhu )


10 .  Matikan api dan tuangkan mixture tadi ke atas kek yg da disusun tadi . lemaskan mereka ! Muahhhaahaa ! ehem !  I mean biar kek tenggelam . .


 

11 . (my style) Letak cocktail lagi ( jgn bg habis . . )

12 . (my style) Letak the other half cake 

13 . (my style) Letak semua cocktail yang tinggal dgn air jus ( kasi hbes ) bg cake tu lembab

14 . (my style) Repeat step 4 - step 10 . .

Selepas itu . .

15 . biarkn sejuk jap . .

16 . tabur cocktail atas trifle yg separuh siap tadi

17 . Larutkn jelly dalam 400ml air panas . ta perlu masak atas dapur .

18 . Then tuangkan atas trifle yg separuh siap tadi

 
19 . Biar dia sejuk jap , then letak dalam freezer . 

20 . Bila da sejuk ,  tunggu apa lagi ? Dig in !!
bole dihidangkan bersama whip cream :) 


kalau buat style sal , bekas nie mmg tak muat utk final touch ( jelly ) 
better guna bekas yg agak tinggi supaya jelly ta melimpah limpah ke ladang gandum dan Poof ! Jadi lah koko crunch !


Esoknya , sal buat lagi sekali . tapi sal replace cake tu dgn swiss roll . 



sal na tengok perbezaan dia . na tgk respon orang . 

Abang sal cakap dia lagi suka the first one , sbb texture cake yg sal bake tu sesuai digandingkan dgn cocktail dan custard . tapi yg second attempt tu ta berapa  best sgt , sbb swiss roll tuu terlalu soft , ta dapat rasa kewujudan swiss roll di dalam trifle tersebut . huhu . terbangga pula time abg sal ckp mcm tuuu hahahaa . . hewhew . . okay dah cukup !

 Hope anda semua enjoy :) dan dapat ilham dari resipi sal hehe 
thanks sudi membaca 

love , sal

Tuesday, March 6

perubahan adalah satu kebaikan :D weeee


sal rasa , sal patut tukar laaa header tu , ta sesuai . . (pandang atas)
sal kan suka makan ;) ngeehee ~


 hmmm mcm niee laaa nampak gayanyaa

na kena renovate balek blog neyh .. hmmmm . .